Tilbake til toppen
  /  Tjenester   /  Spesielle fradrag for kunstnere og naturytelser

Spesielle fradrag for kunstnere og naturytelser

Naturalytelser og fradrag

Skatteloven § 6-1 Hovedregel om fradrag som er god veiledning for egen næring;
«……fradragsrett er en kostnad som er pådratt for å erverve, vedlikeholde eller sikre skattepliktig inntekt…..»

Det er ikke noen hemmelighet at det for både privatpersoner og selvstendig næringsdrivende er mulig å få fradrag for faktiske kostnader som er godkjent av Skatteetaten. Visste du samtidig at du som kunstner vil kunne kreve fradrag for bransjespesifikke utgifter?

Det finnes spesielle fradragsmuligheter for næringsdrivende kunstnere, og mange er ikke klar over disse. Er du for eksempel scenekunstner, vil du kunne få fradrag for kostnader til treningsstudio, bleking av tenner, klær og kosmetikk, kosmetiske operasjoner, research og reiser, kostymer og scenografikostnader mm. Fradrag gis også i mange tilfeller for skapende kunstneres utgifter til reiser som ansees som undersøkende/research. Netflix, Spotify og TV-kanaler kan også føre til skattefradrag ettersom disse kan benyttes til inspirasjon og research. Det er videre også mulig å kreve fradrag for en rekke ulike motivkostnader som er nødvendige for å skape et bilde eller kunstverk. Mulighetene er med andre ord mange og ofte ukjente.

Vær samtidig også klar over at naturalytelser (også kalt frynsegoder) som hovedregel er skattepliktige – selv om det ikke er snakk om betaling i form av penger. Det er viktig å rapportere inn riktig her, for å unngå skattesmell.

Ta kontakt med Skatt & Fradrag Kunstnere AS for tips og råd angående skattefradrag, skattefordeler, naturalytelser og hvilke utgifter du har hatt som er fradragsberettiget. Du kan nå oss på telefon 950 26 188 eller sende en e-post til post@skattogfradrag.no.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva annet kan jeg ha krav på fradrag for?

Fradrag gis for en rekke ulike faktiske kostnader og faktiske utgifter (deler av eller hele beløpet). Noen eksempler er fradrag for kostnadene tilknyttet fast eiendom eller utleie, donasjoner på minst 500 kroner til frivillige organisasjoner, støtte til forskning og varierende antall kroner per kilometer i reiseutgifter. Dette er mer generelle fradrag og ikke spesifikt rettet mot kunstnere. Spar flere tusen kroner – ta kontakt med oss direkte for tips og råd om hva du får fradrag for som kunstner.

Hvem faller inn under deres kundegruppe?

Vi tilbyr våre tjenester til kunstnere, som er: skuespillere, dansere, musikere, sangere, komikere, artister, scenekunstnere, billedkunstnere, kunsthåndverkere, forfattere, skribenter, manusforfattere, journalister, programledere, regissører, koreografer, dramaturger, pedagoger, instruktører, scenografer, interiør- og arkitekter, fotografer, filmprodusenter, lyddesignere, lysdesignere, klesdesignere, make-updesignere, yogainstruktører, personlige trenere, body-art og mange flere beslektede kunstnervirksomheter.